Kulturkupeen

Køkkenelevatoren

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

/Ulla Strømberg.

En klassiker på Sorte Hest.

I sin række af moderne klassikere er Teatret ved Sorte Hest nået til Harold Pinters værker.

”Køkkenelevatoren” har klang af noget kendt, en klassiker fra 1960erne, hvor scener over hele verden spillede denne énakter. En del af spændingen går selvfølgelig fløjten, når og hvis den højst aparte historie er kendt.

Pressebillede. Foto: Robin Skjoldborg

Pressebillede. Foto: Robin Skjoldborg

Man kan også anskue denne opførelse i 2014, 54 år efter uropførelse i Frankfurt, som en opvisning: se hvor ren en tekst, den senere nobelpristager Harold Pinter har skrevet.

Først var Pinter absurdist i kølvandet på Beckett, siden blev han en vittig og højt skattet manuskriptforfatter til film, bl.a. ”Accident” og ”Den franske Løjtnants Kvinde”,  for hen ad vejen at blive mere politisk bevidst – på venstrefløjen.

I ”Køkkenelevatoren” (stadig i Klaus Rifbjergs mesterlige oversættelse) er det forholdet imellem ordet, betoning, pause, bevægelse og skuespillerens udstråling, der er styrende for udfaldet. Morten Holst og Morten Brovn med Peter Kunz som instruktør gør det mønstergyldigt – som var det en eksamensopgave til 12.

To lejemordere i en kælder i Birmingham. De venter på det næste job og kommer til at fremstå som symboler på den menneskelige eksistens’ fornedrethed. Uden indføling og med undermenneskets accept af den hierarkiske indplacering. Derfor har vi krig, skilsmisser og uro i skoleklasseklassen, har man lyst til at sige. Der tales om en tændstik og en kedel. Alligevel er det helt anderledes globale spørgsmål, der i yderste betydning står på spil.

Alt kan læses ind i ”Køkkenelevatoren”. Og alt er allerede blevet læst ind i stykket.

Men gør selv et forsøg. Besøg det charmerende Sorte Hest og bliv opdateret på Pinter.

 

KØKKEN-ELEVATOREN

DET PINTER’SKE EFTERÅR på Teatret ved Sorte Hest

SPILLEPERIODE 7. nov. – 6. dec. 2014 Man-fre kl 20, lør kl 17

Tekst: Harold Pinter Medvirkende: Morten Holst & Morten Brovn

Iscenesættelse: Peter Kunz

www.sortehest.com