Kulturkupeen

Jorden rundt i 80 dage

∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Jules Vernes bog Jorden rundt i 80 dage er filmatiseret adskillige gange. Bl.a. som stumfilm i 1914 og som spillefilm i 1956, 1989 og 2004. Bogen er en klassiker og en rigtig god historie. Nu er bogen for første gang adapteret til en tegnefilm af instruktøren Samuel Tourneux.

Foto: SF Studios

Passepartout er i Jorden rundt i 80 dage en nørdet lille silkebrilleabeunge, som bor med sin dominerende mor på en afsides beliggende ø, der er befolket med krabber, krebs og muslinger. Han drømmer om at være opdagelsesrejsende. En dag møder han Phileas, en besynderlig udseende langbenet-og langtunget grøn frø, der indgår et væddemål om at komme jorden rundt på 80 dage. Hvis han vinder kan han tjene 10 millioner muslinger. En klækkelig sum for en frø. Passepartout benytter sit livs mulighed for at udforske verden og tager, trods sin mors forbud mod at rejse ud med Phileas, med på et vildt eventyr.

Foto : SF Studios

Det er kernen i tegnefilmen om en utrolig rejse og et venskab, der gang på gang kommer på prøve. Phileas viser sig nemlig ikke at være verdens nemmeste rejsekammerat.

En tegnefilm for mindre børn, der bygger på en klassiker som Jorden rundt i 80 dage, er som udgangspunkt en rigtig god ide. Filmen fungerer bare ikke rigtig. Den er i min optik alt for hæsblæsende og forvirrende. Det må være svært for mindre børn at følge med i, hvad der egentlig sker med karaktererne, og hvordan plottet udvikler sig.

Foto : SF Studios

Visuelt er filmen imidlertid flot og fantasifuld med sjove figurer og klare farver. Rent teknisk er den også fin. Men den mangler både varme og charme, og fortællemæssigt er den for rodet. Den fantastiske historie Jorden rundt i 80 dage drukner i action. Filmen, der er fransk, har danske stemmer og er tilladt for alle. Den varer 84 minutter, og de føltes ret lange.

Instruktør: Samuel Tourneux

Danske stemmer: Phileas/Malte Milner Find, Passepartout/Daniel Vognstrup Jørgensen. Øvrige stemmer: Camilla Bendix, Donald Andersen
Trailer: SF Studios

Premiere: 9. december 2021

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.