Kulturkupeen

West Side Story

∗∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Fejende flot filmmusical.

Musicalen West Side Story havde første gang premiere i 1957 på Broadway. Den blev hurtigt en kæmpe succes. Den amerikanske komponist og pianist Leonard Bernsteins iørefaldende musik til musicalen var med til at udødeliggøre den. I 1961 kom filmmusicalen instrueret af Robert Wise og Jerome Robins med Natalie Wood i hovedrollen som Maria, der forelsker sig i den tidligere kriminelle Tony( Richard Beymer). Filmen modtog i 1962 ikke mindre end 10 Oscars. Så West Side Story må både på teatret og i biografen siges at være en stor succes.

Steven Spielbergs nye West Side Story film tager udgangspunkt i den oprindelige teatermusical fra 1957, der var inspireret af Shakespeares klassiske kærlighedsdrama Romeo og Julie.

Tony(Ansel Elgort) er oprindelig leder af den hvide ungdomsbande The Jets. Han ønsker efter en fængselsdom at trække sig ud af det kriminelle miljø. Maria (Rachel Zegler) er søster til lederen af den rivaliserende puertoricanske bande The Sharks. Da de respektive bander får nys om Maria og Tonys romance, gør de alt for at forhindre forholdet. Begge bander kæmper indædt for deres respektive territorier i New York.

Foto: 20th Century Studios

Den nye filmudgave af West Side Story er visuelt fejende flot bl.a. med brug af Technicolor farver, som i 50erne især blev brugt i tegnefilm, musicals, western og adventurefilm. Derudover forekommer der et hav af imponerende digitaliserede billeder fra 50ernes New York.

Foto: Niko Tavernise. © 2021 20th Century Studios.

Der er et væld af farverige og imponerende danseoptrin med masser af mennesker i NY’s gader. Og så synger de medvirkende alle de kendte sange som To Night, Only You, I feel pretty, Some where, America for bare at nævne nogle stykker. Har man en vis alder, kender man alle sangene. Når man sidder der i biografens mørke, kan det være svært ikke at nynne med.

Den 75 årige tredobbelte Oscar vinder Steven Spielberg, står bag filmen. Han er en af filmhistoriens mest markante instruktører. Han har en kæmpe filmproduktion bag sig. Han er kendt for at have produceret film som fx Jurrasic Park, Tintin, Indiana Jones, E.T. og Dødens gab. West Side Story lever op til hans ry som en enestående instruktør.  Lidt overraskende finder vi i filmen, at dialogen på spansk er uden engelske undertekster. De fleste af os kan således ikke forstå, hvad der bliver sagt. Det er små sekvenser, men budskabet er klart. Det engelske sprog bør ikke altid have præcedens. Vi skal også se tingene fra de andres, her den puertoricanske bandes, side.

Foto: 20th Century Studios

Ud over en masse livsglæde og glamour i de storslåede dansescener, har filmen en socialrealistisk undertone. Den viser hvor svært, det som immigrant kan være, at bevæge sig op ad den sociale rangstige, når man bor i en ghetto. Det gælder for såvel Tony, der kommer fra Polen som Maria, som kommer fra Puerto Rico.

Ansel Elgort og Rachel Zegler yder begge flotte præstationer som respektive Tony og Maria. De er unge og smukke. Ikke mindst Rachel Zegler formår med sin fremragende sangstemme at udtrykke en særlig inderlighed og styrke.

Foto:  20th Century Studios

Koreografien til sange- og dansenumrene er en ren fornøjelse. Der er en hel særlig energi i de scener. Man kan ikke undgå at blive revet med. Man fornemmer, at de medvirkende har haft det rigtigt sjovt under indspilningen.

West Side Story er god underholdning. Der er en smittende energi og en livsglæde over filmen. Det er svært ikke at forlade biografen med et stort smil på læben.

Instruktør: Steven Spielberg

Premiere: 9. december 2021

Trailer: 20th Century Studios

Varighed: 2 timer og 36 minutter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *