Kulturkupeen

Kammerballetten 2019 på Takkelloftet.

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Ulla Strømberg.

Kammerballetten 2019 på Takkelloftet.

Hvilken positiv overraskelse. Endelig en balletforestilling hvor engagement og nærvær er i højsædet, så det er til at mærke.

Kammerballetten har eksisteret et par år, men det er mit første møde med dem.  Bag det meget sigende navn: ballet i mindre format med levende musik, ligeledes i kammerformat, gemmer sig ikke mindst Trioen Vitruvi, herunder pianisten Alexander McKenzie, der også er organisatoren bag balletten. Danserne kommer i år fra Den Kongelige Ballet og San Francisco Balletten. Barren er sat højt med primært klassisk musik og 5 nye koreografier – af bl.a. Adam Lüders, Tobias Praetorius og Sebastian Kloborg.

Kammerballetten, 2019. Pressefoto.

Aftenen slutter helt fornøjeligt med Kloborgs muntre, halvt absurde ballet ”Absolute pitch-black” til to chopinske nocturner. Musikerne er så vilde, at både pianisten Alexander McKenzie og violinisten Niklas Valentin godt tør indgå i balletten, og Valentin lader bl.a. som om hans violinbue spiller på danserne. De er, mænd som kvinder, iført sorte smokinger det meste af tiden, mens de både er tøjstativer og forvirrede garderobefolk. En tindrende smukt scenebillede med masser af sorte kostumer på tøjstativerne. Vittigt og sjovt danset og spillet, den perfekte afslutning på aftenen og indtil dato måske Sebastian Kloborgs muntreste ballet, hvor han fint forener klassiske trin med moderne bevægelser.

Og det er lige netop også Tobias Praetorius’ force som koreograf. Hjemstedet Det Kongelige Teater fornægter sig ikke. Hans  harmoniske ”Chorale Dances”  til musik af Bach, udsat for klaver, er en lise for sjælen. Smukt danset med den altid strålende Ida Praetorius i uskyldig hvid pigekjole omgivet af tre mænd.  De mødes, morer sig, uro opstår, de går hver til sit, men forenes alle i allersidste sekund i en glad omfavnelse. Imellem balletterne giver trioen sig tid til at spille både Shubert, Debussy og mere moderne toner af Arvo Pärt.

Kammerballetten, 2019. Pressefoto.

Kammerballetten danser på Takkelloftet, som jo er en del af Det Kongelige Teater. Teatret bør være taknemmelig over initiativet, som langt overgår hvad både Corpus, Dansk Danseteater  og diverse Hübbe-programmer har præsteret i Det Kongelige Teaters lokaler på det seneste.

Kammerballetten er dermed et vigtigt og nødvendigt supplement til det tilsyneladende dødvande i København som moderne dans og ballet for tiden befinder sig i.

Og hvilke gode balletdansere, som danser løs så tæt på publikum: Alba Nadal, Benjamin Buza,

Emma Håkansson, Guilherme Menezes, Ida Praetorius, Liam Redhead, Ryan Tomash,

Stephanie Chen Gundorph, Tobias Praetorius,  Ulrik Birkkjær og Vitor Menezes.

 

Musikerne:  Jacob la Cour, Niklas Walentin og Alexander McKenzie

Koreograferne: Sebastian Kloborg, Tobias Praetorius, Adam Lüders og Kristian Lever.

Kammerballetten 2019 danser til og med d.19.8. på Takkelloftet.

www.kammerballetten.dk

www.kglteater.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *