Menu Luk

Once upon a time in Hollywood

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Den 56 årige oscarvindende Quentin Tarantino er en af sin generations mest hyldede filmskabere. Han er bl.a. kendt for film som Pulp Fiction(1994), Kill Bill(2003), Inglourious Basterds (2009) og Django Unchained(2012). Satiriske og stærkt voldelige, ikke lineære kultagtige film som udfordrer.

Hans niende og nyeste film Once upon og time in Hollywood er ikke en af hans mest provokerende film, men den har de ovennævnte elementer i sig.

Foto: Sony Pictures og SFStudios

Vi befinder os i Hollywood i 1969. Rick Dalton(Leonardo DiCaprio) har gennem en årrække været  en af Hollywoods store tv-stjerner. Han har skurkerollen i den populære western- serie Bounty Law. En ny æra er imidlertid på vej med nye tv-formater og stjerner. Westerns er ikke så populære, som de har været, og Rick står til at miste sit job. Han har bogstaveligt talt udspillet sin rolle. Hans tro væbner, stuntman, chauffør og altmuligmand Cliff Booth(Brad Pitt) bliver derved også arbejdsløs. Det siges, at han har slået sin kone ihjel, men aldrig er blevet dømt for det. Som filmen skrider frem, bliver man mere og mere overbevist om, at der nok kan være noget om snakken.

Foto: Sony Pictures og SFStudios

Ved siden af Rick bor Roman Polanski, der lige har instrueret megahittet Rosemary’s Baby(1968). Polanski er således den rigtige mand at kende i filmbranchen, hvis man vil booste karrieren, og det vil Rick. Polanski bor sammen med den smukke, sukkersøde og højgravide skuespiller Sharon Tate(Margot Robbie). Der er en pudsig scene, hvor hun går alene i biografen for at se sig selv på film. Damen i billetlugen vil have, at hun skal betale for billetten, hvilket Sharon ikke synes er rimeligt, da hun har en rolle i filmen. Snart bliver biografdirektøren hidkaldt, og det lykkes Sharon at overbevise ham om, at det er hende, man ser på filmplakaten, hvorefter hun får sin fribillet. Vi ser hende sidde med et stort smil under hele forestillingen. En af de få stille små scener, der står i skærende kontrast til den ekstreme vold, vi bliver vidne til i slutningen af filmen.

Foto: Sony Pictures og SFStudios

Filmen kommer ind på hippiebevægelsen og den okkulte dybt kriminelle Charles Manson og hans følgere. Et meget ubehageligt gensyn.

Visse steder virker filmen dog noget clichéagtig. Især i de scener, som viser et overfladisk filmmiljø med selvcentrerede skuespillere.Grundlæggende er filmen imidlertid en nostalgisk rejse down memory lane i Hollywoods historie, og som sådan fungerer den rigtig godt.

Foto: Sony Pictures og SFStudios

Once upon og time in Hollywood er visuelt fejende flot. Nostalgien, bla.i form af en del sort hvide scener, er taget lige på kornet og skuespil præstationerne, ikke mindst af  to af Hollywoods største stjerner, DiCaprio og Brad Pitt er i top.

Filmes slutning, et studie i udpenslet i vold, nærmer sig ren splatter. Et af Tarantinos kendemærker. Once upon og time in Hollywood, er måske ikke hans mest originale film, men den er imponerende og stærkt underholdende.

Instruktør: Quentin Tarantino

Trailer: SF Studios

 

Premiere: 15. august  2019

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *