Kulturkupeen

Kunstmuseet som antropologisk rejsefører – fotografen Gauri Gill på Louisiana.

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Ulla Strømberg.

Kunstmuseet som antropologisk rejsefører – den indiske fotograf Gauri Gill på Louisiana.

Det har altid været min drøm at komme til Indien, men indtil videre er det ikke lykkedes mig. En smuttur til Humlebæk og Louisiana her i foråret kan dog bøde på savnet og lindre længslen, som jeg måske deler med andre.

Foto- udsnit af den indiske fotograf Gauri Gill. Louisiana. 2023. Foto: US.

I de næste måneder vises under titlen: “Acts of Resistance and Repair” værker af den kvindelige indiske fotograf Gauri Gill i de underjordiske udstillingsrum. Det fungerer fantastisk, og udstillingen er meget bevidst om at adskille de forskellige genrer inden for Gauri Gills fotokunst. Udstillingen er blevet til i tæt samarbejde med det tyske museum Schirn Kunsthalle Frankfurt.

Gauri Gill. Louisiana. 2023. Copyright Gauri Gill

Der indledes i første rum med iscenesatte billeder, hvor personerne bærer masker og indgår i bevidst opstillede situationer. Det er næsten som i nyere tyske avantgardeteater, hvor små mennesker er klædt ud med store dukkehoveder. Interessant, men ikke så indisk. Den iscenesatte virkelighed.

Gauri Gill. Louisiana. 2023. Copyright Gauri Gill

I bueslaget følger adskillige forholdsvis små sort/hvide billeder, næsten som snapshots fra den virkelige virkelighed.  Tager man sig tid, suges man ind i det nyere Indien på godt og ondt, for der vises både glæde og megen fattigdom.

Foto – udsnit af den indiske fotograf Gauri Gill. Louisiana. 2023. Foto: US.

I de følgende rum skifter stemningen med store farvefotos, som liver op, men, som museet selv understreger i diverse tekster, er det primært de udsatte, de oversete og altså de fattigste, som har fotografens interesse.

På nogle store fotoværker bag kraftigt glas er der arbejdet og manipuleret med fotografiet, det medfører nogle fine grafiske virkninger. Men her er vi faktisk langt væk fra det gængse fotografi.

Fotoudstillingerne er en vigtig og lærerig del af hele Louisianas udstillingskoncept.


Gauri Gill. Louisiana. 2023. Copyright Gauri Gill

Udstillingen har et imponerende katalog. Netop med fotoudstillinger er katalogerne ikke mindst gode til at trække beskueren ind i ukendt land – også efter museumsbesøget.

NB:

Gauri Gill (1970) er uddannet både i New Delhi og i New York. I dag bor hun i New Delhi.  Hun deltog i Documenta i 2017 og i Venedig Biennalen 2019. Udstillingen på Louisiana  og i Frankfurt er den største samlede præsentation af hendes værker.

Til og med: 10. april 2023.

www.louisiana.dk

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *