Kulturkupeen

Løvernes Konge

∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Så er den tilbage. Løvernes Konge. En ny indspilning af Disneys udødelige tegnefilm fra 1994. En kæmpe publikumssucces som vandt et hav af priser herunder en Oscar og tre Golden Globes.

Denne gang kommer filmen i en live-action lignende version. Og så alligevel ikke helt. Alt er computeranimeret, men ser fuldkomment realistisk ud. En ny måde at lave film på, en slags virtual reality. En computerskabt illusion, i form af lyd og billede, som man som tilskuer nærmest oplever at være en del af. Et overvældende format, der virker meget stærkt. De første 15 minutter af filmen sad jeg og tænkte. Hvordan kan dette rent teknisk være muligt? Dyrene stod knivskarpt, som om jeg sad og så en dokumentar om dyrelivet i Afrika.

Foto: 2019 Disney Enterprises, Inc.

Men nu til handlingen. På den afrikanske savanne, kommer den kommende konge, løveungen Simba til verden. Han forguder sin far, kong Mufasa, går i lære hos ham og glæder sig til, at han en dag skal overtage magten, når Mufasa ikke kan klare det længere. Scar, Mufasas ondsindede bror har imidlertid andre planer. Han vil selv være konge. Kampen om magten ender i forræderi og tragedie, og Simba må flygte fra sit hjem. Da han bliver voksen drager han tilbage til løveflokken for at nedkæmpe Scar og generobre den.

Foto: 2019 Disney Enterprises, Inc.

Kender man tegnefilmsudgaven, kan man se, at den nye film fortællemæssigt følger den gamle udgave tæt. Alligevel er det en helt anden oplevelse. Den er mere voldsom og uhyggelig. Det kan skyldes, at det er sværere at blive grebet på samme måde af en tegnefilm, end en film der illuderer at være fotograferet i virkeligheden. Bevares, der er skam humor i filmen ikke mindst i scenerne med de to ballademagere vortesvinet Pumba og surikaten Timon. Deres roller fungerer som ventiler i et ellers anspændt univers.

Det er ikke en film for mindre børn. Den er for skræmmende. Stemme præstationerne er i den engelske udgave i top. Her hører vi bl.a. James Earl Jones som Musafa, Donald Glover som Simba og Beyoncé som Nala. Filmen har også premiere med dansk tale.

Foto: 2019 Disney Enterprises, Inc.

Forholdet mellem far og søn, forræderi, død og livsduelighed er hovedtemaerne i Løvernes Konge. Temaer der appellerer bredt til alle aldersgrupper. Filmens helt store force er imidlertid teknikken.

Sangene som vi kender fra 94 udgaven og diverse musicals verden over f.eks Hakuna Matata, Circle of Life og ikke mindst Can You Feel the Love Tonight, fungerer fint.

Inden for det sidste års tid, har vi i de danske biografer kunnet se flere live-action film fra Disney bl.a. Jakob og Peter Plys, Nøddeknækkeren og de fire Kongeriger, Aladdin, Mary Poppins vender tilbage og Dumbo, og der er flere på vej fra Walt Disney Studios.

Gå ind og se Løvernes Konge og bliv imponeret.

Instruktør: Jon Favreau
Trailer: 2019 Disney Enterprises, Inc./ Disney Danmark

 

Premiere: 17. juli 2019

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *