Kulturkupeen

Lupin

∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Netflix: Veloplagt fransk krimikomedie med Omar Sy.

Vi kender ham bl.a. fra blockbusteren De Urørlige(2011). Den franske Omar Sy, der gang på gang har charmeret os med sin frækhed og udstråling.

I den nye Netflix-serie Lupin spiller Sy den begavede og uforudsigelige kriminelle Assane Diop med hjertet på rette sted. Inspirationen til karakteren kan man finde i den franske forfatter Maurice Leblanc’s (1864-1941) populære bøger om gentlemantyven og detektiven Arséne Lupin, en slags Robin Hood, der kæmper den lille mands kamp mod uretfærdighed. Pendant til de engelske bøger om Sherlock Holmes.

Foto: Netflix

I Lupin, der foregår i dag, følger vi Diop, som vil hævne, at hans far uretmæssigt i 1995 blev dømt  for en forbrydelse, som han ikke havde begået, da han var ansat som butler hos den rige dybt kriminelle franske familie Pellegrini, Et job som ultimativt kostede faren livet, da han fejlagtigt blev dømt for at have stjålet en meget værdifuld diamanthalskæde fra familien. 25 år senere dukker den stjålne halskæde, der har tilhørt Dronning Marie-Antoinettes pludselig op på Louvre, hvor den efter at være udstillet skal sælges på auktion. Diop vurderer, at det er tid til at gøre et regnskab op med Pellegrini familien. Farens død skal hævnes.

Diop viser at kunne sit kram. Han er en sand kamæleon, der i et snuptag kan skifte ham fra natarbejde i lufthavnen til rengøringsarbejde på Louvre til elegant og stenrig auktionskøber, som køber den nævnte diamanthalskæde, til den nette sum af 60 millioner Euro. Han bruger aldrig vold eller trusler for at nå sine mål og er på overfladen indgrebet af et hjælpsomt, venligt og troværdigt menneske, men under samme en dybt professionel røver.

Foto: Netflix

Og så er han altid et skridt foran sine forfølgere, om det så er den franske efterretningstjeneste eller et forbrydersyndikat, der bidder ham i haserne for at få fat i ham og halskæden. Det gør ikke noget, at han også er usædvanlig atletisk og hurtig, og kan løbe fra hvem som helst også på byens tage, hvor vi i en længere scene befinder os med den skønneste udsigt.

Serien er fyldt med smukke billeder af Paris, herunder mange af de kendte steder som Louvre, Seinen, Sacré-Coeur, Eiffeltårnet Luxembourg haven mv. Når man i disse tider ikke selv kan  rejse sydpå for at gense byen, kan man i det mindste drømme sig derned. Næsten som at være der selv.

Sy er forrygende i rollen som Dijon. Fræk som en slagterhund, sjov og altid overraskende. Tempoet er højt med mange medvirkende, så man skal være på stikkerne for at følge med. Visuelt er serien flot fotograferet og spektakulær ikke mindst takket være de nævnte skønne billeder af Paris og omegn.

Den første sæson er på fem afsnit. Fem yderligere sæsoner er iflg. Netflix i støbeskeen. Jeg glæder mig til at kaste mig over dem..

Instruktører: Louis Leterrier, Macela Said m.v.

 

Trailer/Teaser: Netflix

Premiere: 8. Januar 2021

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *