Kulturkupeen

MALOUS JUL.

∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Julefilm med kant.

Malou(Karla My Nordquist) er 14 år, utilpasset og har levet det meste af sit liv i forskellige plejefamilier. Vi møder hende med ørebøffer, blåt hår og rapmusik i ørerne  på vej til en ny plejefamilie, der bor på den lille ø Lunø. Sagsbehandleren, der skal aflevere hende til familien, siger: Det er de sidste plejeforældre, vi kan til tilbyde dig. Går det ikke, er næste station en institution. Malou er ikke blot et barn, der er svær at nå. Hun hader også jul som pesten. Det er lidt upraktisk, når vi befinder os i december måned og hendes nye værtsfamilie Bibbi(Jytte Kvinesdal) og Leif(Ulver Skuli Abildgaard) elsker julen, pynter op i deres gård, sælger juletræer og afholder øens store årlige julemarked. Julen siger mig ikke en skid, siger hun til de chokerede plejeforældre, da de stolt viser hende deres fine julestue.

Foto:Angel Films                                                                                                                                                        Og så har de endda en nisse på loftet fortæller de. Det tror Malou selvfølgelig ikke på. Nisser er jo det pure opspind. Opium for de stakkels små børn. Lige indtil hun en dag rent faktisk møder en 427 år gammel rasende nisse(Lars Ranthe) på selvsamme loft. Halvt så stor som hende selv og med et heftigt temperament, han har svært ved at styre, hvis han altså ikke får sin daglige portion risengrød. Han vil af med Malou, koste hvad det vil, og Malou vil også hurtigst muligt væk fra denne gudsforladte ø. Niels og Malou aftaler en nisse-ed om, at Malou skal lave så meget ballade som muligt, så hun hurtigt bliver smidt ud af plejefamilien, og han kan bo i fred på loftet igen.

Foto: Angel Films                                                                                                                          MALOUS jUL er anderledes end de gængse julefilm. Malous sprog og provokerende opførsel er mildest talt grænseoverskridende. Hvert andet ord der kommer ud af hendes mund er fuck. Da jeg havde set den første halve time af filmen, tænkte jeg, at hun var for endimensionel og irriterende til at filmen rigtig greb mig. Og det selv om jeg jo godt vidste, at der var en grund til, at hun reagerede som hun gjorde. Men langsomt groede både filmen og Malou på mig.

Der er umiddelbart ikke megen charme over Malou. Det er der heller ikke over nissen Niels, som er en arrig hidsigprop, men det er forfriskende at se en film, der udfordrer de gængse rammer for en julefilm.

Foto: Angel Films                                                                                                                    Skuespilpræstationerne er gode. Det gælder både den unge Nordquist som Malou og Ranthe som den vanvittige nisse Nils, men også plejeforældrene Kvinesdal og Abildgaard som Bibi og Leif. To gennem sympatiske mennesker, med hjertet på rette sted, og som vil gøre alt for at deres plejebarn skal føle sig hjemme hos dem.

Foto: Angel Films                                                                                                              Målgruppen er ikke de små men nok snarere børn fra 10-12 år og op. Voksne som allerede 1. december har fået rigelig af nisser, julelys og kommerciel julehygge kan gå med i biffen og få sig et godt grin.

MALOUS JUL er instrueret af Claus Bjerre, som tidligere har stået bag seks af de bedst sælgende FAR TIL FIRE-film og tv-serien KARRUSEL.

Han siger: Hovedpersonen Malou er en kompleks pige og selv om hun er ulydig, føler vi for hende. Nissen er ikke kun sød og venlig, men også krakilsk og livsfarlig, og tager udgangspunkt i den oprindelige nordiske mytologi. Fortællingen har kant og handler om ægte problemer. Min intention med MALOUS JUL er at give familiefilmen et frisk pust.

Det må man sige er lykkedes ret godt.

Instruktør: Claus Bjerre
Trailer:Angel Films

Censur: Frarådes børn u. 7 år

 

Premiere: 19. november 2020

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *