Menu Luk

Af Ulla Strømberg.

Mindeord om Eddie Skoller.

En entertainer af Guds nåde er gået bort.

Eddie Skoller forblev igennem hele sin karriere evig ung og inkarnationen af den lyse og muntre side af også min generation.

Med Eddie Skollers bortgang, efter længere tids sygdom, i en alder af 79 år er det en trist påmindelse om, at intet varer evigt.

Eddie Skoller på scenen med en guitar. Tegning af Claus Seidel. 1997.

Hans humør og ekstreme entertainer-gen og sprogøre var intakt i alle årene, uanset hvor og hvornår man mødte ham på scenen eller udenfor.

Skoller syntes ærkedansk og alligevel international med et ofte lånt repertoire fra ”over there”, hvor han var født i 1944.

Men som fireårig kom han til Danmark med forældrene. I 1969 begyndte han hos Thøger Olesen i Vise Vers Huset i Tivoli. Efter et par måneder besluttede han, at showbiz skulle være fremtiden. Skoller fik sit gennembrud i først ”Hair” i 1971 og siden i ”Jesus Christ Superstar”, hvor han var med til at vise, at lille Danmark også kunne følge med på den nye, ungdommelige musicalbølge.

Hurtigt fandt Skoller sin egen hylde som entertainer af Guds nåde – med bl.a.  en opdatering af den vidunderlige sang ” What did you learn in school today.

Med års mellemrum havde han soloshows på Bellevue Teatret i Klampenborg og passede perfekt til det mere borgerlige segment fra området nord for København, hvor han også selv boede i mange år.

Men det var TV og store landsdækkende turneer, der holdt hans navn varmt.

På samme vis som det store forbillede og måske også mentor, Victor Borge, ønskede eller formåede Eddie Skoller ikke at bevæge sig over på nye marker eller i andre genrer.   Det var egentlig mærkeligt, for han var i den grad i total overskud med sig selv sammen med en guitar, en taburet og en mikrofon. Det var alt hvad han behøvede. Igennem alle årene forblev han ved den gamle, meget prisværdige entertainer-metier.

Eddie Skoller på scenen med en guitar. Tegning af Claus Seidel. 1987.

Mødte man ham, var der smil og uendelig mange vittigheder. Det er faktisk sjældent, at der også øses af talenterne off stage.

Eddie Skoller blev vist aldrig plat, men altid med en skælm bag øret og en fantastisk sprogbehandling. Derved distancerede han sig fra de efterfølgende generationer af stand- up-kunstnere, hvor vulgariteter og banaliteter står i kø. Hos Eddie Skoller var det aldersløs og klasseløs underholdning baseret på en ekstrem musikalitet, en ubetalelig portion charme og et scenisk nærvær. Enhver svigermoders drøm.

1 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *