Kulturkupeen

Munter bog: Tag med i operaen – af Lotte Heise og Jørgen Hansen.

Kommentar af Ulla Strømberg.

Munter bog: Tag med i operaen af Lotte Heise og Jørgen Hansen.

De to ganske forskellige musikjournalister fra DR, Lotte Heise og Jørgen Hansen, har slået sig sammen, slukket for mikrofonen og skrevet en bog, der fra start til slut er en entusiastisk kærlighedserklæring til operagenren.

Var det tv og ikke papirsider, ville de to skribenter have armene i vejret, for der er ikke ende på, hvor henrykte de to journalister er, når udvalgte operaers handlinger skal beskrives.  Selv om der måske er andre, der af og til kan føle, at mange operahandlinger ikke er så vedkommende for nutidsmennesker, er bogen et håndfast dementi.  For de to skribenter er vist ikke mindst begejstrede for de store følelser og den som regel komplicerede kærlighed, der kommer til udtryk i musik og handling i de fleste operaer.

Der findes som bekendt mange ”operaførere”, et par stykker på dansk og uendelig mange på andre sprog. Så det er ikke, fordi bogen med et udvalg af operahandlingsreferater fra akt til akt, skal udfylde et hul.  Men bogen er alligevel lidt anderledes. For skrivestilen er nemlig let, grænsende til det slentrende talesprog isprængt de store følelsesudbrud.

Bogen skal nok ikke mindst ses som et forsøg på at hverve nye mennesker til teatersalene, når der er opera på programmet.

Men bogens indpakning virker lidt for voluminøs til det formål. Bogens format er stort med mange operafotos uden nogen form for information om operaens titel, sted og år. Det er ret uheldigt.

Vil man have et større overblik, kan bogen også være lidt svær at hitte rundt i, men søges blot en energiindsprøjtning, som radiolyttere vel allerede kender til, så er bogen sikkert velegnet.

Det er en glad og sympatisk bog, men det havde nok været fornuftigt at skalere udstyret ned, så det snarere var blevet til en lommebog eller direkte møntet på opera-noviser: ”en nytårsgave” som det hed i i begyndelsen af 1800-tallet, når kunstnere udgav små tryksager med yndlingsdigte m.m.

Forlaget Mussmann.

www.muusmann-forlag.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *