Kulturkupeen

Nomadland

∗∗∗∗∗

Af: Eva Zierau.

Bevægende Oscar-vinder.

Det er et gråt og trøstesløs univers, vi møder i dette års tredobbelte Oscar-vinder Nomadland. Filmen foregår i Nevada Ørkenen under recessionen i 2007-08. Her må en stor gips-fabrik lukke. Den skandinaviske velfærdsstats finmaskede sikkerhedsnet findes som bekendt ikke Over There. En fyreseddel kan betyde, at man må gå fra hus og hjem eller bede om hjælp hos familien. Er det ikke en mulighed, må man forsøge klare sig, som man nu bedst kan med midlertidige jobs af forskellig art.

Det er sådan en situation vores hovedperson Fern (Frances McDormand) befinder sig i, da minen i byen Empire lukker. Hun mister sit arbejde og dermed sit hjem, som fulgte med jobbet. Derudover har hun lige mistet sin mand. Det eneste af værdi hun ejer er en gammel camper. Her flytter hun ind.

Photo Courtesy of Searchlight Pictures. © 2020 20th Century Studios All Rights Reserved

I filmens første scene ser vi hende pakke tallerkener og køkkengrej sammen. Hendes camper er lille, så der er kun plads til det mest nødvendige udstyr. Senere ser vi hende til møde i arbejdsformidlingen, som grundlæggende ikke kan gøre noget for hende. Ældre arbejdsløse kvinder er ikke just i høj kurs, heller ikke i USA. Hun bliver behandlet som hjemløs og henvist til at sove på en madras i en nærliggende kirke.

Snart finder hun et fællesskab med folk i samme situation, der også bor i campere. Alle kører de afsted, med drømmen om et bedre liv. De slår sig ikke ned et fast sted, men flytter rundt som nomader. Altid på vej til et nyt sted, hvor de håber at kunne tjene til dagen og vejen. Fern kan ikke leve af sin pension, selv om hun hele livet har arbejdet som lærer på en skole og nu bor i sin nedslidte camper.

Vi møder forskellige skæbner derude på vejene, herunder en Vietnam-veteran, som har PTSD, en alvorligt syg der nægter at lade sig indlægge på hospitalet og en der sørger over at have mistet en af sine kære. Derudover er der dem, der bare har lyst til at leve livet på en anden måde, end gængse normer foreskriver. Alle har de deres grunde til at ty til nomadelivet. Alt imens prøver nomaderne at få forefaldende arbejde, hvor end de kommer frem. Fern arbejder som pakker på et af Amazones gigantiske lagre, som rengøringsassistent i en National Park og som opsamler af skrald. Man må tage, hvad man kan få.

Photo Courtesy of Searchlight Pictures. © 2020 20th Century Studios All Rights Reserved

Der er mange ordløse scener i filmen. Vi følger i lange sekvenser Fern alene i bilen på vej til næste stop. Vi ser hende gang på gang sidde alene på diverse vaskerier, diners m.v. Hun smiler sjældent. Når folk kommer for tæt på, skubber hun dem fra sig, hvilket også gælder hendes egen familie, som gerne vil hjælpe hende.

Det kan lyde som en deprimerende film. Det er den ikke. Der er opløftende scener, der signalerer et sammenhold mellem nomaderne som udmunder i squaredance, fest og lyse stunder. Filmen er delvis dokumentarisk i og med at mange af de nomader, som Fern møder på sin vej, er nomader i det virkelige liv. Det giver filmen en særlig autenticitet.

Den 63 årige McDormand er eminent i rollen som Fern. Rent udseende mæssigt kan hun ikke være længere fra den gængse Hollywood stjerne. Der er absolut ingen glamour over hende. Vi har tidligere set hende i en film som Fargo(1996), hvor hun vandt en Oscar i kategorien Best Actress i 1997. Det samme gjorde hun i 2017 for hovedrollen i Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.  Nu har hun helt velfortjent atter vundet den prestigefyldte statuette for sin præstation i Nomadland. Godt gået.

Photo Courtesy of Searchlight Pictures. © 2020 20th Century Studios All Rights Reserved

Nomadland er på en gang gribende og stærkt underholdende. Mødet med det nutidige amerikanske nomadefolk er fascinerende. De har ofte fat i en lange ende. Forstiller sig ikke og siger tingene lige ud. Man får lyst til at lære dem af kende.

Filmen er baseret på Jessica Bruders dokumentariske bog: Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century. Bag filmen står den kinesiske kvindelige instruktør Chloé Zhao, som også har skrevet filmens manuskript.

Nomadland er en roadmovie, der fortjener at blive set på det store lærred, nu da biograferne endelig slår dørene op igen. Er man pga. Corona endnu ikke helt parat til at gå i biffen, kan filmen også streames på Disney+. God fornøjelse.

Premiere: Disney +:30. April 2021 og de danske biografer: 6. maj 2021

Varighed: 1 time og 47 minutter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *