Menu Luk

Øjnenes Hemmelighed – som vi ikke ønsker at se os selv.

∗ ∗ ∗ ∗ ∗     

Anmeldelse af TOM HARPØTH.

I 2009 skrev og instruerede Juan Campanella den Oscarvindende film ”El Secreto de Sus Ojos” . Billy Ray har så omskrevet det argentinske manus til amerikanske forhold, og det med sikker hånd. Vi får en amerikansk thriller, der som rammefortælling har en tretten år gammel, uopklaret mordsag, som nu genoptages på grund af, at en af de oprindelige FBI-agenter, Ray, stærkt spillet af Chiwetel Ejiofor, får nye oplysninger.

Jess (Julia Roberts) er efterforsker for anklagemyndigheden i Los Angeles, Claire (Nicole Kidman) er assisterende statsanklager i LA. Denne fantastiske trio er håndplukket til en anti-terror task-force i LA, men må nu også forfølge det gamle spor af flere grunde. Den væsentligste er, at offeret er Jess’ datter, som Jess selv var med til at finde i en skraldecontainer. Den mistænkte morder er imidlertid ikke så nem at fastholde, da han samtidig er en stakkel og et beskyttet vidne, der samarbejder med politiet imod religiøse fanatikere, som Amerika første gang mødte i 9/11.

De tre tætforbundne venner og kolleger tvinges til at tage loven i egen hånd for at hele de følelsesmæssige sår, som Jess er blevet påført. Og Rays kærlighed til Claire blomstrer endnu en gang op. Så der er mange hensyn at tage, og det lader heller ikke til at politiets ledere selv lever helt op til mottoet om at ”protect and serve”. Der er noget muggent ved de dér chefer…

Filmen handler om tillid og mistillid, om kærlighed og mord, om ret og uret, om forløsning og frustration, om trofasthed og tab. Men deres higen efter retfærd og forløsning kan svinge pendulet til besættelse og uredelige midler eller motiver. Denne film belyser på fineste måde, hvordan selv de mest retskafne personer kan tage loven i egen hånd og fortolke loven i stedet for at adlyde den. To protect and serve?

De tre hovedroller spilles med autenti af Roberts, Kidman og Ejiofor. Deres ’drive’ er søgen efter retfærdighed men også personlig hævn, og deres motivation forstyrrer deres opfattelse af hvor langt man skal gå for at fange og straffe forbrydere. Og denne besættelse driver dem langt…

Fotos og Trailer: Scanbox Entainment

Titel: Øjnenes Hemmelighed
Premiere: 31. marts 2016
Instruktion: Billy Ray
Varighed: 111 min.
Censur: 15 år