Kulturkupeen

Omfavnet af mørke. Cisternerne – fra vandresevoir til kunsthal. Ny bog.

∗∗∗∗∗

Anmeldelse af Ulla Strømberg.

Omfavnet af mørke. Cisternerne – fra vandresevoir til kunsthal. Ny bog.

Flot fotobog med forskellige artikler, der underbygger det helt særegne sted: de gamle cisterner ved Frederiksberg Bakke i København.

Cisternerne er ikke længere en overset seværdighed, der kommer vist 100.000 mennesker forbi i de gode år – og det bliver fejret med denne bog, der beskriver de seneste 10 års  aktiviteter.

Som følge af den frygtelige Koleraepidemi i 1853 i København blev vandcisternerne ved Frederiksberg Bakke en realitet i 1859.  Først var der åbne vandreservoirer, der skulle forsyne hovedstaden med rent drikkevand. Siden blev de tildækkede for simpelthen at  lukke og gå ud af drift i 1933. Men der skulle gå flere årtier, før vandet blev tømt ud, og almindelige mennesker kunne iagttage det mystiske, underjordiske byggeri.

I 1990erne var der endelig opmærksomhed omkring stedet. I Kulturbyåret, 1996, blev der taget initiativ til at vise cisternerne frem, og i 2001 åbnede galleristen Max Seidenfaden et slags galleri og glasmuseum dernede under jorden. Stedet blev gjort tilgængeligt for publikum, to glaspyramider blev etableret på plænen over for Frederiksberg Slot. Allerede på det tidspunkt var stedet dybt fascinerende.  Det var en bedrift, men bogen giver ikke megen ære  til pionererne. Det er synd og småligt.

I 2013 overtog Frederiksberg Kommune stedet. Da man sammenlagde forskellige mindre museer i kommunen, blev Cisternerne en del af dette konglomerat, som faktisk er ganske uhomogent: et mangehovedet dyr: fra Bakkehuset – over Storm P museet til det gamle Revymuseet, Møstings hus og altså Cisternerne, i dag De Frederiksbergske Museer.

Adskillige udstillinger med nutidige billedkunstnere har siden været vist i det underjordiske eventyrsted. Selv har jeg desværre kun set få af dem. Men i den store, flot illustrerede bog, der omhandler tiden fra 2013 til nu, er de mange illustrationer en fin præsentation af stedets aktiviteter og potentiale.

Udenlandske installationskunstnere har været på besøg, og en række danske kunstnere har mødt stor respekt for deres håndtering af det underjordiske: Christian Lemmerz, Eva Koch, Ingvar Cronhammer, Superflex, Jeppe Hein bl.a.

Illustration fra bogen “Omfavnet af mørke” – om Cisternerne . 2024.

Dette særegne, underjordiske sted har en luftfugtighed, der nærmer sig de 100 % . Har man hang til klaustrofobi skal man nok holde sig væk – og ligeså hvis man har vejrtrækningsproblemer.

Men ellers er stedet underskønt med korridorer, hvælvinger og fugtige, murede vægge. Stedet får da også en hærskare af lovord med på vejen af den nuværende direktør for museerne, Maria Gadegaard og den daværende direktør, Astrid La Cour, der var en god dynamo for stedets udvikling henimod at blive et vægtigt udstillingssted.

Forskellige introtekster til udstillingerne er med. Mest interessant er den nu afdøde arkitekturprofessor Carsten Thaus bidrag, oprindelig skrevet til en udstilling af Ingvar Cronhammer. Thau brugte altid et muntert, næsten arkaisk og ”malende” billedsprog og kunne ikke uden grund sammenligne Cisternerne med de utopiske fængselstegninger, der kendes fra italieneren Piranesis hånd ”Carceri” fra 1750-60erne, med  labyrinter af vægge og mure, der igen kan give klaustrofobi, bare ved at se på dem.

Illustration fra bogen “Omfavnet af mørke” – om Cisternerne. 2024.

For fotografer er de frederiksbergske cisterner en lækkerbisken. Det er denne flotte bog et synligt bevis på. For kunsthistorikere er der desværre fri leg med billedsprog, og det er utroligt, hvor mange udstillere, der har ”insisteret” på kunsten. Men hvad skulle de ellers gøre? Det er deres metier.

Ord eller ikke, vandet siler vist stadig ned ad murene. Cisternerne er i den grad et besøg værd og ligger ved Zoologisk Have og det smukke Frederiksberg Slot fra 1700-tallet.

Da jeg var der senest, var der ingen brochure om stedet eller udstillingen. Håber der er lavet om på det. For uden basisinformationer (til at tage med hjem) får man ikke lejret et interessant sted i de besøgendes erindring.

Nu er bogen der og et godt supplement til et besøg på stedet.

Bogen udkommer 1.2. 2024.            208 sider

www.strandbergpublishing.dk

Cisterne er lukkede indtil slutningen af Marts 2024

 

Fakta om <cisternerne ( fra hjemmesiden)

Fakta:
– Luftfugtigheden i Cisternerne ligger konstant lige under 100%
– Temperaturen svinger mellem 16 ºC i august og 4 ºC i februar. I sensommeren 2018 nåede temperaturen dog rekordhøje på 19ºC
– Cisternerne er 4.320 kvadratmeter og består af tre lige store rum
– Cisternerne har 4,2 meter til loftet, og rummene kan med en maksimal vandstand på 3,7 meter rumme ca. 16 millioner liter vand
– Væggene og rumadskillelserne i Cisternerne er bygget af kraftige granitblokke, gulvet er støbt beton, søjlerne, der bærer loftet, er murede, mens loftet er udført i formstøbt beton
– Cisternerne er Danmarks eneste drypstenshule og rummer en lang række smukke, skrøbelige stalagmitter og stalaktitter
– Et afløb i Cisternerne sørger for, at vandet, som konstant siver gennem betonkappen, kan løbe ud

Om Cisternerne

2 tanker om “Omfavnet af mørke. Cisternerne – fra vandresevoir til kunsthal. Ny bog.

  1. Lotte Thrane

    Kære Ulla – udmærket anmeldelse, der virkelig gav mig lyst til at besøge stedet, af flere grunde har jeg aldrig været der.
    MEN: hvem har skrevet den bog? Glemte du ikke det?
    Mange hilsner –
    Lotte

    1. Ulla Forfatter

      Hej tak, i bogen er der intro-artikler fra flere udstillinger (herunder Thaus artikel til Cronhammers udstilling.) Den tidligere direktør har skrevet en større gennemgang af de 10 år, mens den nye direktør har skrevet introduktionen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *