Kulturkupeen

Party Girl

∗ ∗ ∗ ∗

Fri fugl eller egoist

Party Girl giver associationer til ungdom og vilde fester. Det sidste holder, det første ikke. Vores hovedperson Angélique er 60 år og i eksistentiel krise.

Vi befinder os i Lorraine en by på grænsen mellem Tyskland og Frankrig. Her har Angélique arbejdet som værtinde på en stripperbar siden sin tidlige ungdom. Hun har levet et hårdt liv med natarbejde, druk og mange mænd. Hun har fire voksne børn fra forskellige forhold. Forholdet til børnene knager. Hun har ikke været der nok for dem. Den yngste datter der, pga. Angeliques ukonventionelle og udsvævende livsstil, blev fjernet fra hjemmet af myndighederne, har været placeret i plejefamilie, siden hun var lille. En stor smerte for både mor og datter. Da Angélique må erkende, at hun ikke kan være barværtinde hele livet, bliver hun tvunget til at tage sit liv op til revision. En af hendes faste kunder den pensionerede og tidligere minearbejder Michel har længe været forelsket i hende. Han griber chancen og frier til hende. Det vil løse nogle af hendes praktiske problemer, men spørgsmålet er, om hun er parat til at ændre sin tilværelse til et mere konventionelt liv.

Foto: Elzevir Films, CNC, paradisbio.dk

Party Girl er på mange måder interessant. Den bygger på den ene af filmens tre instruktører Samuel Theis’ eget liv. Angélique er hans mor i det virkelige liv. Hun blev gift for nogle år siden efter at arbejdet på en bar hele livet. Theis mente, at historien ”kaldte på en film”. Det må man give ham ret i.

Så at sige alle skuespillere er de virkelige personer i historien. Dvs. at de spiller sig selv. Da jeg så filmen var jeg ikke klar over det, og jeg undrede mig over, hvor meget familien lignede hinanden i væremåde og udseende. I betragtning af de fleste er rene amatørskuespillere, gør de det godt.

Filmen, der er optaget med håndholdt kamera, kunne lige så godt have været en dokumentar eller en del af del reality show. Vi ser Angélique lægge rent sengetøj på sengen, feje krummerne op i køkkenet m.v. Trivielle gøremål, som man ikke normalt ser i fiktion. Det har imidlertid været instruktørernes ønske, at balancere mellem fiktion og virkelighed. Det er der kommet en god og ofte morsom film ud af, som både unge og ældre kan spejle sig i.

Det kan være lidt svært at forholde sig til Angélique. På den ene side er hun en stærk kvinde, der har levet i nuet, gjort hvad hun ville og har været villig til at betale prisen for et liv som fri fugl. Selv siger hun et sted i filmen. ”Der er aldrig nogen, der har fortalt mig hvad jeg skal gøre ”. På den anden side er hun dybt ansvarsløs. Har sat fire børn i verden og kun tænkt på sig selv, hvilket børnene også anklager hende for. Sympatien for hende er så som så.

Filmen sætter spørgsmål til store emner som kærlighed, familie og frihed.  Sidste år vandt den to priser i Cannes: Caméra d’Or Award og Un Certain Regard Ensemble Prize. Derudover har den vundet diverse andre priser. Party Girl er en fin, anderledes og bittersød film. Gå ind og se den.

Trailer: Elzevir Films, CNC, paradisbio.dk

Instruktører: Marie Amachoukeli ,Claire Burger og Samuel Theis

Premiere: 29. januar 2015