Menu Luk

∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Sjov underholdning for de små.

Siden 70erne har DR produceret børne-tv af høj kvalitet. Ikke mindst for de yngste. Gennem årene har tv-værterne i disse udsendelser fået en nærmest kultagtig status. I 2009 tog nogle af værterne initiativ til at samles i et stort cirkusshow for hele familien, Cirkus Summarum. Det blev en kæmpe succes. Nu er Cirkus Summarum gået til filmen, og det er der blevet en sjov og rørende film ud af.

Vores heltinde Ramona(Viola Martinsen) bor hos sin far Kaj(Rasmus Bjerg), som er cirkusdirektør for det lille Cirkus Summarum. Han har 10 børn med forskellige kvinder. Som Ramona lakonisk siger: Min far kan ikke rigtig holde på damerne. Med andre ord, en broget cirkus familie, der kan være svær at holde rede på. I Cirkus Summarum er der højt til loftet, selv om cirkus vognene er små og vakkelvorne. Cirkusbørnene må næsten alt, og der er masser af sjov og magi. Hr. Skæg(Mikkel Lomborg) er deres skolelærer. Ja, hvad mere kan man ønske sig, når man er Ramona. Det skulle lige være en mor. Hun blev ifølge Kaj spist af en cirkuselefant, da Ramona var helt lille. Men er det nu også helt rigtigt? Da Ramona en dag finder nogle mærkelige spor i sneen, og der sker nogle mystiske hændelser, som om nogen er ude efter hende, beslutter hun sig for at finde ud af, hvad der foregår.

Det er mange år siden, vi sidst har haft en dansk spillefilm om livet i cirkus. Sikke et Cirkus falder derfor på et tørt sted. Den omhandler noget, folk i alle aldre kan relatere til: Kærlighed, uforløste konflikter, løgne og evnen til at tilgive. Og så livet i et cirkus. Hver sommer ser vi plakater for cirkusforestillinger hænge på lygtepælene på veje og stræder. Der er noget helt særligt ved stemningen i et cirkus. Og det er der også ved denne film. Jeg var ret godt underholdt, da jeg så den.

En film om livet i cirkus med børnenes yndlings figurer fra tv, som ud over hr. Skæg bl.a. tæller Onkel Reje (Mads Geertsen) og Bamse(Søren Haunch-Fausbøll) er et rigtigt godt alternativ til de mange hæsblæsende tegnefilm, vi ellers får serveret i de danske biografer.

Bag filmen står den danske prisbelønnede instruktør og manuskriptforfatter Lotte Svendsen, som har en lang film-og tv-karriere bag sig med film som Bornholms Stemme(1999), tv-serien Emmas Dilemma(2001) og familiefilmene Max Pinlig 1-3(2008,2011,2012).

Så Summa Sumarum: Har man børn, børnebørn, bonusbørn eller andre børn, man holder af i alderen 4 til omkring 8 år, er det nu man skal invitere dem i biffen og se Hr. Skæg, Onkel Reje, Bamse og alle de andre elskede figurer i Sikke et Cirkus. En film lige til en regnfuld dag i efterårsferien.

Instruktør: Lotte Svendsen

Fotos og Trailer: Rolf Konow, Asta Film og SFStudios

Premiere: 5. oktober 2017