Menu Luk

∗∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

En niårig pige ligger på en briks hos lægen og får taget et hjertekardiogram.  Det ser fint ud Benni siger lægen. Tager du din medicin spørger hun Benni. Vi forhøjer dosis igen, så du kan blive bedre til at beherske dig, når du bliver vred. Starten på den tyske film Systembryder, en rystende skildring af et utilpasset barn.

Foto: Angel Films

Benni(Helena Zengel) er smidt ud af skolen pga. dårlig opførelse. Det er ikke første gang. Hun har i sit korte liv boet på mange forskellige institutioner og gået på flere skoler. Hun er helt utilregnelig. Det ene øjeblik fornuftig og afbalanceret, det næste rasende og vanvittig. Der skal ingenting til, før hun eksploderer, skriger, kalder sine nærmeste de værste ukvemsord, stikker af og er til fare for sig selv og andre. Hendes mor, der er enlig og alene med to andre mindre børn, magter ikke at have hende hjemme. Man forstår hende godt. Det eneste Benni vil er imidlertid at flytte hjem til sin mor igen.

Der er en hjerteskærende scene, hvor Bennis mor skal komme på besøg på institutionen, hvor Benni bor, men aflyser i sidste øjeblik, fordi hun simpelt hen ikke magter at se sin datter.  Skuffelsen lyser ud af Bennis øjne. Hun havde glædet sig så meget og føler sig dybt svigtet.

Foto: Angel Films

En dag ansættes Micha som ny hjælper på hjemmet, hvor Benni bor. Micha er gift og har selv to små børn. Benni knytter sig til ham, og langsomt begynder hun at åbne op for sit ustyrlige og sårbare sind. Snart må Micha sande den svære balancegang mellem et professionelt og et personligt engagement i Benni.

Sikke en film. Man sidder naglet fast i sædet og følger et psykologisk højspændt drama. Man tænker, hvad skal der blive af hende? Vil hun overhovedet kunne fungere i et normalt samfund? Inderst inde er hun et sårbart lille menneske, der føler sig svigtet og trænger til kærlighed. Hun kan bare ikke styre sin vrede og skubber alle fra sig med sin aggressive adfærd. Hun er ikke til at tale til fornuft, selvom hun grundlæggende godt kan forstå, at hun burde forsøge at styre sit temperament.Hvis jeg slår din kone og dit barn ihjel, er du kun min siger hun en dag til Micha.. Alligevel fantaserer Micha i sit stille sind om at prøve at redde hende.

Foto: Angel Films

Systembryder er den tyske instruktør Nora Fingscheidts debutfilm. Hun siger: Jeg har lavet denne film for at vække forståelse for et barn som Benni. Børn som oplever at blive kastet rundt fra sted til sted, med skiftende omsorgspersoner. Hvordan skal et barn finde ro, når forandring er det eneste stabile i tilværelsen.

Filmen blev vist i hovedkonkurrence på Berlin Film Festival i 2019, hvor den modtog Sølvbjørnen for bedste film. Den har siden turneret på et hav af festivaler verden over. Filmen var Tysklands kandidat til Oscar for bedste fremmedsprogede film i 2020.

Helena er ikke mindre end fremragende som den utilpassede Benni. Hun spiller med en autenticitet og nerve, der virker så stærk, at det næsten er ubærligt at se på. Alle er bange for mig, også drengene, siger hun opgivende et sted i filmen. Den kun 12 årige pige har allerede spillet med i adskillelige film og tv-serier og vundet flere priser. Hende kommer vi til at se meget mere til fremover.

Hvem henvender denne film sig egentlig til? Oplagt er pårørende og professionelle, der har utilpassede børn tæt inde på livet. Filmen har et stærkt dokumentarisk præg, selv om det er ren fiktion. Grundlæggende er det imidlertid en film, som vi alle kan blive klogere af. En film der har noget på hjerte. Intens og gribende. Gå ind og se den.

Instruktør: Helena Zengel

Premiere 3. september 2020

Trailer: Angel Films

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *